Tuesday, November 15, 2011

Hujan Bola Warna Warni Kembali


Banyaknya hujanan bola datang dari pelbagai arah. Tidak tahu yang manakah yag harus didahulukan kerana ianya datang serentak.  Aku hanya memiliki dua tangan. Tidak mampu ku tangkap lebih dari dua bola. Fikiran menjadi tak menentu, mengambil bola hadapan atau belakang, bola yang besar atau yang kecil. Di sinilah perlunya ilmu keutamaan atau lebih sinonim dengan ‘fiqh al-awliyat’.

Bagi mereka yang menjadi aktivis yang membebani risalah Allah ini, pastinya banyak tuntutan yang menanti. Jika tidak dilakukan sebaiknya, ianya akan menjadi fitnah buat dakwah. Pengorbanan demi pengorbanan amatlah dituntut. Di sinilah ujian keikhlasan hati itu datang.

Iman Asy Syahid Hassan Al-Banna mengatakan,

"Wahai ikhwan, perlengkapkanlah dirimu dengan mendapat tarbiyah yang sahih dan pengalaman serta ujian yang terperinci... ujilah para bakal pejuang dengan amal yang kuat yang banyak, yang tidak disukai oleh mereka, yang membebankan mereka dan pisahkanlah mereka dengan hawa nafsu dan kebiasaan mereka agar mereka tahu apa itu HAKIKAT PERJUANGAN..."

            Diriku masih belum mampu dikatakan pejuang.. Masih terlalu jauh.. Masih lagi menapakkan kaki.. Tertatih-tatih memahami dunia perjuangan.. Ranting-ranting kecil di jalanan masih lagi menjadi gangguan fikiran.. Hujanan bola warna warni yang datang menjadikan diri kaget sebentar.. Tidak diketahui apa yang harus di lakukan.. Padahal orang yang beriman seharusnya tenang didalam menghadapinya.. Ujian yang kecil bagi mereka hanyalah seumpama duri yang kecil..Hakikatnya, iman itulah yang akan berkata-kata.. Iman itulah yang akan menjadi bekal di perjalanan.. Wahai diri, timbalah sebanyak-banyak bekal yang engkau boleh.. Sesungguhnya ia menjadi teman dalam setiap tindak tandukmu..

            Ya Allah, kuatkan hati ini dengan iman dan taqwa hanya untukmu
           
Langkah baru ku hayunkan, menuju jalan perjuangan yang panjang..

Tanpa mengenal rasa takut
Bergerak berjalan tanpa ragu

Dengan menyebut asma Allah
Bersama berjuang utk berubah
Membuat perubahan di alam kezaliman
Untuk menuju tegaknya izzah islam

& dengarlah hai mujadid muda
Angkat pena, pedang dan Al-quran
Dan dengarlah, hai pejuang Allah
Kuatkan hati untuk tujuan

Tegakkan panji-panji islam
Untuk hancurkan kezaliman
Bersama capai kemenangan
Bebaskan dari penindasan

Satukan langkah rapatkan barisan
Menyongsong kejayaan islam

Berbekal iman yang utama
Dan semangat jihad yang membara
Hancurkan kezaliman
Untuk wujudkan tujuan
Menjadi syuhada dijalannya

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu hanyalah orang-orang yang percaya (beriman) kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian mereka tidak ragu-ragu dan mereka berjuang (berjihad) dengan harta dan jiwa mereka pada jalan Allah. Mereka itulah orang-orang yang benar.” (Al-Hujurat,49:15)

0 comments:

Post a Comment

 

Renungan Bersama..

"Prolematika kaum muslimin saat ini bukan disebabkan jumlah mereka yang kurang. Problematika dakwah Islamiyah hari ini tidak terletak pada minimnya jumlah orang yang komit dengan keislamannya di tengah umat yang banyak meninggalkan shalat, berbuat bid'ah dan membawa pemikiran-pemikiran kafir. Karena di setiap kawasan Islam masih ada pemuda-pemuda baik yang banyak jumlahnya. Tetapi masalah yang sebenarnya adalah mereka tidak mendeklarasikan keislaman mereka dan tidak berdakwah, atau berdakwah namun tanpa koordinasi di antara mereka...berjalan sendiri-sendiri."(Dipetik dari Titik Tolak-Muhammad Ahmad Ar-Rasyid)

Penawar Lelah Pengemban Dakwah

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal Anda tengah berjalan di atas jalan kebenaran dan disibukkan dengan berbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh di atas kebenaran dan sabar menghadapi berbagai ujian, Niscaya kepedihan akan sirna, kelelahan akan hilang, dan yang tersisa bagi Anda adalah ganjaran dan pahala. Insya Allah.
(Dr. Abdullah Azzam)

10 Muwasofat Tarbiyah

Salimul Aqidah(Aqidah yang sejahtera)
Shahihul Ibadah(Ibadah yang Shahih)
Matinul Khuluq(Akhlak yang Mantap)
Mutsaqaful Fikri(Fikiran yang Berwawasan)
Qadirun 'Alal Kasbi(Mampu Berdikari)
Qawwiyul Jismi(Sihat Tubuh Badan)
Mujahidun Linafsihi(Melawan Nafsu)
Munazham Fi Syu'unihi(Tersusun Urusannya)
Haritsun 'Ala Waqtihi(Sangat Menjaga Masa)
Nafiun Li Ghoirihi(Bermanfaat pada Orang lain)

Great Morning ©  Copyright by Kembara Tarbiyah | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks